Σάββατο, 13 Ιούλιος 2024

Με ποια διαδικασία οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν το εισόδημά τους

Δήλωση στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 100.000 συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται, προκειμένου να αποφύγουν ελέγχους και την επιστροφή των συντάξεων ενός έτους στην περίπτωση που εργάζονται παράνομα.

Η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα, η οποία θα είναι έτοιμη για λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους, ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να εξακριβωθούν το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους και όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα έσοδα από την προσαύξηση των εισφορών θα εισπράττονται μέσα από τη μηνιαία ειδοποίηση του ΕΦΚΑ. Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως οι συνταξιούχοι που απασχολούνται σε εργασία κάθε μορφής (περιστασιακή, μόνιμη, εποχική) ξεπερνούν τους 100.000, αλλά δηλωμένοι στον ΕΦΚΑ είναι περίπου 40.000 εξ αυτών.

Το μεγαλύτερο αντικίνητρο στη δήλωση απασχόλησης ήταν ο φόβος μείωσης της σύνταξης κατά 30%. Με την εν λόγω ποινή να έχει καταργηθεί, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν ότι απασχολούνται, καταβάλλοντας ένα ποσό που σε σύγκριση με τη μείωση της σύνταξης, είναι ελάχιστο.

Ως κίνητρο δήλωσης της απασχόλησης είναι αφενός πως αν εντοπισθούν αδήλωτοι, θα έχουν πρόστιμο ίσο με δώδεκα συντάξεις και αφετέρου ότι με δήλωση της απασχόλησης και ασφάλιση, θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξη βάσει του μισθού και των εισφορών που θα καταβάλουν.

Διατηρείται η αναστολή σύνταξης που ίσχυε και πριν για συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και είναι κάτω των 62 ετών. Όταν συμπληρωθεί το 62ο έτος, η σύνταξη επαναχορηγείται και ο συνταξιούχος θα έχει κρατήσει 10% στον μισθό. Το ηλικιακό όριο της αναστολής μπορεί και να αυξάνεται.

Με το νέο καθεστώς, θα μπορούν να εργάζονται και συνταξιούχοι αναπηρίας με εξαίρεση από οιαδήποτε επιπλέον κράτηση. Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).

31/1/2024

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

430948

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By LionWeb