Σάββατο, 13 Ιούλιος 2024
Ποιοι και ποιες δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου;

Ποιοι και ποιες δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χήροι, οι χήρες και τα άγαμα τέκνα για το ποσοστό σύνταξης του εκλιπόντος που δικαιούνται

Πώς θα εξασφαλίσετε υψηλότερα ποσά συντάξεων

Πώς θα εξασφαλίσετε υψηλότερα ποσά συντάξεων

Καθώς οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750€ το μήνα, σοβαρή ανησυχία επικρατεί ανάμεσά τους παρά τις αυξήσεις που εφαρμόσθηκαν την τελευταία διετία.

Αυτό συμβαίνει διότι α) ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης, β) οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία και γ) οι περίοδοι ανεργίας ειδικά στη δεκαετία της κρίσης δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.
Τα «κλειδιά» για την αύξηση του ποσού της σύνταξης των μισθωτών, είναι τα εξής:

Σήμερα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρούν με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη και υφίστανται το «ψαλίδι» έως 30%. Η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη για να κερδίζουν περίπου 130 ευρώ μηνιαίως.

Να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμη και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον τον χρόνο ασφάλισης αλλά και να κερδίσει κάτι περισσότερο από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν ο μισθός κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου κυμαίνεται στα 1.000€, η σύνταξη δεν θα ξεπεράσει τα 850€ με 40 χρόνια ασφάλισης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500€ έως το 2027.

Μεγαλύτερες προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) αν βεβαίως καταβάλλουν μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές.

Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς χαμηλές εισφορές οδηγούν σε σημαντικά χαμηλές συντάξεις, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσουν στο μέλλον χιλιάδες ασφαλισμένοι, που επιλέγουν για καταβολή εισφορών τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία για πολλά χρόνια και μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κλίμακα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος της σύνταξης.

Άλλωστε, με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος μετά από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισής του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 830€.

Η τρίτη κατηγορία (345.1€) και η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία (414.8€) είναι καλές επιλογές , αν θέλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει ένα ποσό σύνταξης που να τού εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Βέβαια, η επιλογή των υψηλότερων κατηγοριών όπως αναφέραμε δεν έχει νόημα να γίνει τα τελευταία χρόνια. Μόνο αν διανυθεί στις υψηλότερες κατηγορίες ασφαλιστικός χρόνος τουλάχιστον 15 ετών, θα αναμένονται θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.050€ εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου.

Βεβαίως, ακόμα καλύτερα να επιλέξει κάποιος την ανώτερη, δηλαδή την 6η ασφαλιστική κατηγορία (642,09€) η οποία θα του εξασφαλίσει μετά από σαράντα έτη ασφάλισης σύνταξη κοντά στα 1.790€. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεγάλη, όπως βέβαια σημαντική είναι και η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος.

Τι ισχύει τελικά για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Τι ισχύει τελικά για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Άνοιξε για μία ακόμη χρονιά η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με άλλους να μιλούν για νέα αύξηση πέραν του 67ου έτους ηλικίας και άλλους να εξηγούν ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση της χώρας μας.

Πώς οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες θα βγουν στη σύνταξη με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Πώς οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες θα βγουν στη σύνταξη με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ρύθμιση για συνταξιοδότηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με χρέη στον ΕΦΚΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ανοικτή είναι από σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από όσους λαμβάνουν πλέον ολόκληρη την σύνταξη τους αλλά πρέπει να ξεκινήσουν να αποδίδουν την νέα εισφορά 10% επί του μισθού τους.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Το αργότερο την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ θα υπάρξει εντός της επόμενης εβδομάδας και η σχετική υπουργική απόφαση.

Με ποια διαδικασία οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν το εισόδημά τους

Με ποια διαδικασία οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν το εισόδημά τους

Δήλωση στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 100.000 συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται, προκειμένου να αποφύγουν ελέγχους και την επιστροφή των συντάξεων ενός έτους στην περίπτωση που εργάζονται παράνομα.

Λόγω επανυπολογισμού, μειωμένη σύνταξη κατά 7,75% θα λάβουν 572.000 συνταξιούχοι τον Φεβρουάριο.

Μειωμένη σύνταξη κατά 7,75% θα λάβουν στο τέλος του Φεβρουαρίου περί τους 572.000 συνταξιούχοι. Η μείωση οφείλεται σε λάθος που διέπραξε ο ΕΦΚΑ κατά τη χορήγηση των αυξήσεων 7,75% του 2023, οι οποίες καταβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Πως θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Πως θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για εκείνους που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας

8 κατηγορίες ασφαλισμένων για σύνταξη πριν από τα 62

8 κατηγορίες ασφαλισμένων για σύνταξη πριν από τα 62

Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 έτη με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία, οι οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη.

Σελίδα 1 από 38

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

430950

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By LionWeb