Σάββατο, 13 Ιούλιος 2024

Πώς να πάρετε σύνταξη από τα 60 με Βαρέα ένσημα

Διευκρινίσεις για το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στα 62 έτη ή με μειωμένη στα 60

και ποιους χρόνους ασφάλισης μπορούν να συνυπολογίσουν για την έξοδο προς τη σύνταξη δίνει Εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με αυτήν, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) είναι δυνατός ο συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης που έχουν διανυθεί τόσο βάσει των διατάξεων του ΚΒΑΕ όσο και άλλων ειδικών διατάξεων.
Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση των όρων συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και χρόνος ασφάλισης) και η καταβολή της πρόσθετης εισφοράς (3,6%).
Επίσης είναι επιτρεπτός ο συνδυασμός διατάξεων του ΚΒΑΕ με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μικρότερα όρια ηλικίας προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης στα όρια ηλικίας που προβλέπονται από τον ΚΒΑΕ.
Αυτό δε μπορεί να συμβεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συνταξιοδότηση σε μικρότερο όριο ηλικίας από αυτή του ΚΒΑΕ.
Σημειώνεται ότι με το ν. 4336/2015 θεσπίστηκαν σταδιακές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, αρχής γενομένης από τις 19 Αυγούστου 2015.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρέθηκαν ρητά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων μεταξύ των οποίων υπάγονται στην ασφάλισης του νέου Πίνακα ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες , σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτορυχείων και άλλες ειδικές κατηγορίες βαρεών επαγγελμάτων.
Αντίθετα από τις 19 Αυγούστου 2015 δεν εξαιρέθηκαν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατηγορίες για τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίησης ημερών ασφάλισης με συγκεκριμένη ειδικότητα (μουσικοί πνευστών οργάνων, ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορευτές, ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών).
Το υπουργείο Εργασίας δέχεται ότι ο συνυπολογισμός των περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ.
Ωστόσο απαραίτητη είναι η εξής προϋπόθεση: από τις απαιτούμενες 3.600 ημέρες ασφάλισης το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΚΒΑΕ.

Λύσις..

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

430948

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By LionWeb