Σάββατο, 13 Ιούλιος 2024

Πώς θα εξασφαλίσετε υψηλότερα ποσά συντάξεων

Καθώς οι αποδοχές των συνταξιούχων δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750€ το μήνα, σοβαρή ανησυχία επικρατεί ανάμεσά τους παρά τις αυξήσεις που εφαρμόσθηκαν την τελευταία διετία.

Αυτό συμβαίνει διότι α) ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης, β) οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία και γ) οι περίοδοι ανεργίας ειδικά στη δεκαετία της κρίσης δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.
Τα «κλειδιά» για την αύξηση του ποσού της σύνταξης των μισθωτών, είναι τα εξής:

Σήμερα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρούν με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη και υφίστανται το «ψαλίδι» έως 30%. Η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη για να κερδίζουν περίπου 130 ευρώ μηνιαίως.

Να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμη και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον τον χρόνο ασφάλισης αλλά και να κερδίσει κάτι περισσότερο από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν ο μισθός κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου κυμαίνεται στα 1.000€, η σύνταξη δεν θα ξεπεράσει τα 850€ με 40 χρόνια ασφάλισης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500€ έως το 2027.

Μεγαλύτερες προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) αν βεβαίως καταβάλλουν μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές.

Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς χαμηλές εισφορές οδηγούν σε σημαντικά χαμηλές συντάξεις, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσουν στο μέλλον χιλιάδες ασφαλισμένοι, που επιλέγουν για καταβολή εισφορών τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία για πολλά χρόνια και μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κλίμακα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος της σύνταξης.

Άλλωστε, με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος μετά από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισής του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 830€.

Η τρίτη κατηγορία (345.1€) και η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία (414.8€) είναι καλές επιλογές , αν θέλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει ένα ποσό σύνταξης που να τού εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Βέβαια, η επιλογή των υψηλότερων κατηγοριών όπως αναφέραμε δεν έχει νόημα να γίνει τα τελευταία χρόνια. Μόνο αν διανυθεί στις υψηλότερες κατηγορίες ασφαλιστικός χρόνος τουλάχιστον 15 ετών, θα αναμένονται θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.050€ εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου.

Βεβαίως, ακόμα καλύτερα να επιλέξει κάποιος την ανώτερη, δηλαδή την 6η ασφαλιστική κατηγορία (642,09€) η οποία θα του εξασφαλίσει μετά από σαράντα έτη ασφάλισης σύνταξη κοντά στα 1.790€. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεγάλη, όπως βέβαια σημαντική είναι και η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

430946

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By LionWeb