"Παράθυρο" για πρόωρη συνταξιοδότηση 8.000 ασφαλισμένων στο Δημόσιο

Νέο παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση 8.000 ασφαλισμένων ανδρών γονέων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα ανοίγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, εκτιμώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις μέσα στο επόμενο χρόνο λόγω του επικείμενου κύματος ασφαλισμένων προς τη σύνταξη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δικαστικές αποφάσεις αλλά και διατάξεις νόμου, όπως η πρόσφατη για τη διαδοχική ασφάλιση που βγάζει στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα περισσότερες από 15.000 μητέρες, διαφοροποιούν τα όρια ηλικίας.

Το θέμα με τη πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε ακόμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη πρόσφατη 7η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν πως υπάρχει μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δίνεται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης οι άνδρες δημόσιους υπαλλήλους με μικρά παιδιά εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία τους για το ξήλωμα των μνημονιακών παρεμβάσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ανησυχία που έσπευσε να κατευνάσει η ελληνική πλευρά καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν “οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνέπειες της απόφασης αυτής θα είναι περιορισμένες” καθώς δικαστική απόφαση αφορά μόνο εκείνους τους άνδρες με ανήλικα τέκνα που το 2010 είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση (25 έτη υπηρεσίας και τουλάχιστον ένα παιδί κάτω τω 18 ετών) και είχαν υποβάλει αξίωση για πρόωρη συνταξιοδότηση τότε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αυτό επηρεάζει μόνο έναν μικρό αριθμό αξιώσεων. Όλα τα άλλα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση θα αξιολογούνται βάσει των νέων, μεταρρυθμισμένων και λιγότερο γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών κανόνων και όχι εκείνων που εφαρμόστηκαν πριν από 10 χρόνια”, επισημαίνεται στην έκθεση με τους εκπροσώπους της ΕΕ να καταλήγουν πως "αυτό μετριάζει σημαντικά το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης".

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξισώνει τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κατά το 2010 μεταξύ μητέρων και πατέρων και γενικά γονέων ανηλίκων και γονέων με τρία ή περισσότερα παιδιά περίπου 8.000 άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν αναδρομικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να συνταξιοδοτηθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα. Για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει ο υπάλληλος /ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2010. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είτε να έχει ανήλικο παιδί τότε είτε να το έχει αποκτήσει αργότερα ( μετά τις 31/12/2010) ή να είναι τρίτεκνος και άνω.

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που γεννήθηκε το 1963 και διορίστηκε το 1984 με παιδί που γεννήθηκε το 1992 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία σε ηλικία 61 ετών και 6 μηνών. Με την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με όριο ηλικίας τα 50 έτη που συμπληρώθηκαν το 2013. Επομένως μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί. Αντιστοίχως υπάλληλος σε υπουργείο γεννηθείς το 1966 και με διορισμό στο Δημόσιο το 1990, πατέρας 4 παιδιών, με το σημερινό καθεστώς θα μπορούσε συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών και 2 μηνών. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορεί άμεσα να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

194038

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By Giannis Perris